Je BTW berekenen

BTW: we kennen allemaal deze afkorting wel, want alles wat we kopen als consument zijnde, wordt duurder dankzij de BTW die erover moet worden betaald. BTW staat voor belasting op toegevoegde waarde. Dit percentage wat je extra betaalt gaat niet naar de ondernemer, maar wordt opzij gezet voor de belasting. In Nederland is dit systeem in gebruik genomen in 1934. In deze tijd van crisis moest deze extra belasting zorgen voor een snellere heropbouw van Nederland. Het belastingstelsel werd echter zo’n groot succes dat het een blijvende waarde bleek te hebben. Verschillende producten kunnen een verschillend percentage aan BTW vereisen. Dit verschilt ook per land. In Nederland kennen we drie percentages voor BTW: 6%, 19%, en de meest voorkomende: 21%.

Het belang van BTW berekenen
Waarom is het nu zo belangrijk om de BTW over een product te kunnen berekenen? In de winkel liggen namelijk alle producten voor je klaar met een prijskaartje dat inclusief de BTW is. Op deze manier weet je altijd hoeveel geld je kwijt bent aan een product, en je hebt er minder erg in hoeveel extra je eigenlijk betaalt. Vraag je echter een offerte aan, dan is de BTW over het algemeen niet inbegrepen bij de prijs. Op zo’n moment is het goed om de BTW te berekenen. Dit kan je online doen bij btwonlineberekenen.nl

Bereken het bedrag inclusief BTW
Hoe bereken je nu precies de BTW? Als je een offerte binnenkrijgt voor 500 euro en je weet dat je er 21% BTW over moet betalen, dan vermenigvuldig je 500 met 1.21. Het uiteindelijke bedrag wat je moet betalen is 605 euro. Wil je weten hoeveel BTW je over die 500 euro betaalt, dan trek je de 500 af van de 605 of je vermenigvuldigt de 500 euro met 0.21.

bereken het bedrag exclusief BTW
Wat als je een bedrag hebt inclusief BTW, maar je wilt het bedrag berekenen dat het product kost zonder BTW? Stel dat je iets hebt gekocht wat 70 euro kost, en je weet dat je er 21% BTW over hebt betaalt. Dan deel je de 70 euro door 1.21. Zo kom je erachter dat het product exclusief BTW 57,85 kost. Trek dit bedrag af van de 70 euro, en dan weet je dat je over dit product 12.15 euro BTW hebt betaalt.

Online BTW berekenen
Wil je betrouwbaar je BTW kunnen berekenen, dan hoef je hier geen rekenmachine voor te pakken. Je kan dit tegenwoordig online doen bij btwonlineberekenen.nl Op deze manier krijg je op een simpele manier antwoord op je vragen en ben je er in een mum van tijd achter hoeveel de BTW is over het desbetreffende product. Daarnaast vind je alles wat je moet weten over BTW terug op hun site.